فضای متلاطم و رقابتی کسب‌وکار امروز، فعالیت‌های صاحب هر کسب‌وکاری را به ماجراجویی تبدیل کرده‌است. از زمانی که ایده‌ای از ذهنمان می‌گذرد تا آن لحظه‌ای که اهداف رشد و توسعه‌ کسب‌وکار خود را تحقق می‌بخشیم، درگیر یک سفر پرماجرا هستیم. اما سؤال اینجاست، موفقیت در این سفر، به چه چیزی بستگی دارد؟

شاید با توجه به درکمان از بازار، فکر کنیم مهارت‌های رهبری و شناخت یک سری استراتژی‌های بازاریابی پیچیده و خارق‌العاده کلید رسیدن به همان موفقیت است؛ اما آیا واقعاً اینطور است؟

حالا اگر به کمک گرفتن از مشاوره کسب‌وکار و افراد متخصص فکر کنیم چطور است؟ هنوز برای خیلی از ما مبهم است و حتی به آن اعتماد نداریم. اما از دید بسیاری از بزرگان دنیای کسب‌وکار و برند‌های موفق جهان، مشاوران کسب‌وکار می‌توانند بیشتر از یک راهنما، شرکایی باشند که در زمینه‌هایی که ما نیاز به بهبود داریم ما را تقویت کنند. مشاوران کسب‌وکار واقعی چشمانی هستند که دید ما را به نقاط تاریک و نقاط ضعفمان هدایت می‌کنند؛ به طوری که با وجود آنها دستیابی به اهداف و رویاهای کسب‌وکارمان امکان‌پذیر می‌شود.

در این نوشته، ما به این موضوع می‌پردازیم که چگونه مشاوره کسب‌وکار می‌تواند نقش اساسی و حیاتی را در رشد و توسعه کسب‌وکار شما ایفا کند. از نکات قابل توجهی چون ارائه‌ی راهنمایی استراتژیک، بهبود عملکرد تا پشتیبانی مداوم، به شما نشان می‌دهیم که چگونه این ارزشمندترین ابزارهای رشد و توسعه به شما کمک می‌کنند که به اهداف کسب‌وکار خود دست یابید.


1. ارائه راهنمایی استراتژیک

اولین نکته‌ای که بسیار حائز اهمیت است، اینست که یک مشاور کسب‌وکار این تخصص و توانمندی را دارد که با تجزیه و تحلیل دقیق بازار، شناخت رقبا و تحلیل SWOT (نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها) به شما کمک کند تا اهداف کسب‌وکارتان را به طور شفاف تعیین کرده و برنامه‌ اجرایی اثربخشی برای دستیابی به آنها تدوین کنید. فرض کنید که شما یک استارتاپ در حوزه فناوری اطلاعات هستید که قصد دارید در بازار ارائه خدمات ابری حضور پیدا کنید. یک مشاور کسب‌وکار حرفه‌ای با تحلیل دقیق بازار هدف، شناسایی نیازهای مخاطبین هدف و بررسی رقبا، در کنار شما خواهد بود تا استراتژی‌هایی را مانند تعریف خدمات سفارشی‌سازی شده و براساس ترجیحات مشتری و حتی ارائه خدمات با ارزش افزوده برنامه‌ریزی و اجرا کنید.

2. بهبود عملکرد در راستای توسعه کسب‌وکار

مشاوره کسب‌وکار به شما کمک می‌کند تا فرآیندهای کاری خود را بهبود بخشیده و بهره‌وری را افزایش دهید. به عنوان مثال، شما یک شرکت تولیدی هستید که در زمینه تولید مبلمان فلزی فعالیت می‌کنید. با حضور یک مشاور کسب‌وکار و با بررسی فرآیندهای تولید، شناسایی نقاط قوت و ضعف جهت بهبود خط تولید، ارائه راهکار برای افزایش بهره‌وری ماشین‌آلات و بهبود سیستم انبارداری، شما قادر خواهید بود عملکردتان را در راستای توسعه کسب‌وکار خود ارتقاء دهید.

3. پیش‌بینی و جلوگیری از مشکلات

یک مشاور کسب‌وکار با وجود دانش و تخصص مرتبط و از آن مهم‌تر تجربه ارزشمند از دل بازار این توانمندی را دارد تا مشکلات و چالش‌های احتمالی کسب‌وکار شما را پیش‌بینی کرده و برای جلوگیری از آنها راهکار ارائه دهد. مثلا تصور کنید، شما یک کارخانه تولیدی دارید که در آن از نیروی انسانی بسیاری استفاده می‌شود. یک مشاور کسب‌وکار خبره با بررسی شرایط کارگران، آگاهی نسبت به قوانین کار و تأمین اجتماعی و شناسایی مشکلات و چالش‌های محیط کار مانند نارضایتی کارگران و کاهش کیفیت تولید می‌تواند راهکارهایی اجرایی را پیشنهاد دهد؛ این راهکارها شامل مواردی مانند تدوین برنامه‌های آموزشی اثربخش برای کارگران و عارضه‌یابی منابع انسانی با هدف بهبود شرایط کاری آنان خواهد بود که به شما کمک می‌کند تا از وقوع مشکلات جدی جلوگیری کرده و روی رشد و توسعه کسب‌وکار خود تمرکز کنید.

4. دسترسی به شبکه‌ی منابع

توجه داشته باشید که یک مشاور کسب‌وکار به یک شبکه وسیع از منابع و متخصصین دسترسی دارد که می‌تواند برای شما بسیار ارزشمند و کارآمد باشد. در نظر بگیرید شما یک شرکت فعال در حوزه نرم‌افزار هستید که تصمیم دارید فعالیت‌های خود در بازارهای جدید گسترش دهید. یک مشاور کسب‌وکار با دسترسی به شبکه وسیعی از منابع، می‌تواند به شما کمک کند تا در زمینه‌های مختلفی مانند تأمین مالی، ارتباطات با نهادهای مربوطه و جذب نیرو شایسته با توانمندی‌های مورد نیاز، از وجود این منابع بهره برده و مسیر خود را برای توسعه کسب‌وکار هموار کنید.

5. ارزیابی و بازخورد مستمر

یک مشاور کسب‌وکار حرفه‌ای تنها به یک بار ارائه خدمات مشاوره بسنده نکرده و به صورت مداوم عملکرد شما را ارزیابی می‌کند و بازخورد می‌دهد؛ چرا که این مسئولیت را برای خود تعریف کرده که تا حصول نتیجه مطلوب شما را همراهی کند. مشاورین مجرب و متعهد دپارتمان توسعه بازار مؤسسه نمو با همین مأموریت ارائه خدمات مشاوره کسب‌وکار خود را پشتیبانی می‌کنند. با ارائه نظرات و بازخوردهای مستمر، این اطمینان به شما داده می شود که مشاور در تمام مسیر در کنار شما بوده و کمک می‌کند تا روند پیشرفت خود را مشاهده و در صورت نیاز تغییرات لازم را اعمال کنید. پیشنهاد می‌کنیم قبل از انتخاب یک مشاور خوب حتما مقاله‌ی "بهترین مشاور کسب‌وکار کیست؟" را مطالعه کنی.

خلاصه کلام

با وجود چالش‌ها و فضای متلاطم و رقابتی امروز، نقش کلیدی مشاوره کسب‌وکار را در رشد و توسعه کسب‌وکار خود نباید دست کم بگیریم. از ارائه راهنمایی استراتژیک و بهبود عملکرد تا پیش‌بینی و جلوگیری از مشکلات، یک مشاور کسب‌وکار حرفه‌ای می‌تواند به عنوان یک همراه قدرتمند و مؤثر در مسیر موفقیت کسب‌وکار شما حضور داشته باشد.

علاوه بر این، مشاوران کسب‌وکار با دسترسی به شبکه‌های گسترده منابع و دانش و تجربه خود می‌توانند شرکایی قابل اعتماد برای توسعه کسب‌وکار شما باشند. آنها این قدرت را دارند که در زمینه‌هایی که کسب‌وکار شما ضعیف بوده و نیاز به بهبود دارد، راهکارهایی اجرایی و کارآمد ارائه دهند. همچنین با ارائه‌ی بازخورد مستمر و ارزیابی‌های اصولی، فرآیند بهبود مستمر را به سمت موفقیت و نیل اهداف کسب‌وکارتان تعریف می‌کنند.

خدمات مشاوره کسب‌وکار دپارتمان توسعه بازار مؤسسه نمو، با حضور تیمی متخصص، مشاورین متعهد و مجرب و البته سال‌ها تجربه ارزشمند از دل بازار، در کنار شما خواهد بود تا بدون صرف هزینه برای آزمون و خطای هر روش ناکارآمدی، استراتژی‌های مؤثر کسب‌وکار خود را تدوین و اجرا کنید. این اطمینان را هم داشته باشید که با پشتیبانی حرفه‌ای تا رسیدن به اهداف تعریف شده خود تنها نخواهید بود.